Stima de sine reprezinta perceptia interna a propriei valori. O depistam in raspunsuri la intrebarile:
Cat ma apreciez/cat valorez? Imi place sau nu-mi place de mine? Ce gandesc, ce cred, ce simt fata de propria persoana?Cristopher Mruk, cercetator si psiholog a definit si clasificat tipurile de stima in functie de competenta si valorizare. Competenta se refera la convingerile pe care le avem despre propriile abilitati si la felul in care avem succes in activitatile cu adevarat importante pentru noi. Valorizarea sau sentimentul de merit personal se refera la atitudinea pe care o avem fata de noi insine. Clasificarea stimei de sine se face in functie de valorile minime si maxime ale competentei si valorizarii.
Stima de sine autentica apare cand competenta si valorizarea se afla la un nivel ridicat si se echilibreaza reciproc, este asociata cu starea de bine emotionala, rezistenta la stres, relatii pozitive cu cei din jur.
Stima de sine defensiva I reprezinta combinatia dintre un nivel ridicat de valorizare cu un nivel scazut de competenta, este asociata cu un nivel scazut de fericire. Oamenii cu acest tip de stima cand sunt criticati sau nu primesc aprobarea sociala recurg la critica sau insulta pentru a se simti superiori.
Stima de sine scazuta apare cand valorizarea si competenta se afla la un nivel scazut, are legatura cu anxietatea, nefericirea, respingerea sociala, in situatii extreme duce la depresie.
Stima de sine defensiva II apare cand competenta se afla la un nivel ridicat dar sentimentul de merit personal este scazut. Succesul este foarte important pentru acesti oameni, cat timp au succes totul merge bine, daca apare un esec cateodata nu sunt suficienti de puternici pentru a-l depasi.
In formarea stimei de sine un rol crucial il are educatia primita in familie in perioada copilariei si a adolescentei. Noi oamenii, suntem fiinte sociale, am aparut si ne-am dezvoltat in jurul parintilor, fratilor, prietenilor, colegilor, profesorilor, societatii, toti ne-au mijlocit si influentat cunoasterea diferitelor aspecte despre lume dar si despre noi insine.
De ce este importanta o stima de sine ridicata?
Asociatia Americana de Psihologie sustine ca stima de sine ridicata este esentiala pentru sanatatea mintala si bunastare, ne ajuta la adaptarea sociala, gestionarea stresului zilnic, ne ofera protectie pentru anxietate si depresie.
Referinte: Cristopher Mruk