Domnul ESCU, 47 de ani, lucreaza in domeniul tehnic, sufera o pierdere a auzului, ca urmare a unei perioade indelungate de stres. Dimineata la trezire, el observa foarte speriat cum nu mai aude aproape deloc cu urechea stanga. Un tratament cu perfuzie ii produce rapid o ameliorare. Ramane insa cu un tinitus extrem de incomod si chinuitor care consta intr-un tiut extrem de puternic la nivelul ambelor urechi. El simte o presiune foarte mare la nivelul capului, ii este din ce in ce mai greu sa suporte zgomotul produs de muzica, reuniuni,intalniri cu prietenii, din acest motiv se simte deprimat, ii este teama ca va innebuni in curand sau ca isi va face vreun rau daca va ajunge sa nu mai suporte tiuitul.
Daca aceasta experienta ti se pare cunoscuta e foarte posibil sa suferi de tinitus. Tinitusul se manifesta prin aparitia unui zgomot cu frecventa inalta care variaza in intensitate. Acesta afecteaza mult calitatea vietii deoarece zgomotul este constant intr-o ureche sau ambele.
Cauze: Au fost emise mai multe teorii incadrate in 2 categorii mari si anume cele neurologice in care creierul percepe gresit aparitia unui zgomot si urechea il preia ca atare si cele psihologice – tinitusul este expresia unui factor stresor din viata individului.
Simptome: scaderea semnificativa a atentiei auditive, stari de iritabilitate, probleme cu somnul si comunicarea, aparitia unui grad de agresivitate datorate oboselii si a neputintei de a rezolva problema.
Optiuni tratament:
medicale – proteze auditive pentru mascarea zgomotului si medicamente antidepresive
psihologice – psihoeducatie, tehnici de relaxare, tehnici de distragere a atentiei unde persoanele afectate vor invata sa-si indrepte atentia catre lucruri placute pentru estomparea tinitusului
Metode de prevenire:
o buna igiena a aparatului auditiv
evitarea stationarii langa boxe, concerte, diferite evenimente
ascultarea muzicii la casti la un volum moderat
evitarea zgomotelor puternice si de lunga durata
Referinte: Cand sufletul vorbeste prin corp – Sa intelegem si sa tratam tulburarile psihosomatice -Hans Morschitzky si Sigrid Sator